Nincs engedélyezve a javascript.

A kiadóról

A Cartaphilus Könyvkiadóról


„Cartaphilus, aki akkor [Jézus keresztre feszítésekor] harmincéves volt, valahányszor századik esztendejét eléri, elgyengül, és ájulásba esik, amelyből ha felébred, ismét visszanyeri hajdani életkorát, úgyhogy elmondhatja a zsoltárral (103,5): »Ifjúságom megújul, mint a sasé.«”

Matthaeus Parisiensis: Historia Anglica (1250 körül)

Kiadónk még messze nincs százéves (az alapítás éve: 1993), tehát reményeink szerint még jó ideig nem fenyeget minket sem az „elgyengülés”, sem az „ájulásba esés” veszélye.


Könyveink többsége kimondottan robosztus életerőről, meg persze bizonyos értékválasztásról árulkodik, és őszintén reméljük, hogy ezeket az értékeket nem csak mi tartjuk fontosnak. Ezért adtuk ki például a beat-irodalom remekeit (Jack Kerouac, W. S. Burroughs, Richard Brautigan, Ken Kesey) és a háborúellenes irodalom klasszikusait (Remarque, Dalton Trumbo, William Wharton). Vállalva azt is, hogy ezért egyesek „komolytalan népségnek” bélyegeznek minket, nagy örömmel jelentettük meg a Monty Python-csoport és Woody Allen „agymenéseit”. Egyik fő profilunk a szépirodalom, de kínálatunkban szerepelt már jó néhány társadalomtudományi alapmű is (Platón, Nietzsche, Machiavelli stb.), és nem feledkeztünk meg a gyerekekről és szüleikről sem (mesekönyvek, illetve a gyermekneveléssel kapcsolatos szakkönyvek).


A mozi szerelmeseinek ajánljuk az immár több mint harminc kötetet számláló „FilmRegények” sorozatunkat, az olvasmányosabb műveket kedvelőknek pedig a könnyű műfaj legjavát nyújtó „Carta Light” sorozat köteteit. Kínálatunkat néhány éve már képregények is színesítik, néhány éve pedig útjára bocsátottuk a neves kortárs grafikusok közreműködésével készülő „Illusztrált Klasszikusok” sorozatot.


Eddigi legnagyobb vállalkozásunk a „Legendák élve vagy halva” című – már több mint ötven könyvből álló – zenészéletrajz-sorozat, amely a jazz és a rock legnagyobb alakjainak életét és munkásságát mutatja be. Cartaphilus – a hagyomány szerint – egy durva szónak (vagy egy pofonnak) köszönhetően vált halhatatlanná; a Cartaphilus Kiadó a XX. századi zene többnyire mellbevágóan fiatalon elhunyt, mégis halhatatlan hőseinek – Jim Morrisonnak, Janis Joplinnak, Jimi Hendrixnek, Jaco Pastoriusnak, Charlie Parkernek, John Coltrane-nek és másoknak – emlékét kívánja örökéletűvé tenni könyveivel. Ahogy Cartaphilus írta: „Amikor közeleg a vég, eltűnnek az emlékképek, csak szavak maradnak.” Szerencsére akadnak még élő „legendák” is, akik gyakran maguk mesélnek életükről a sorozat köteteinek lapjain (Lemmy Kilmister, Eric Clapton, Sting, Tom Waits, Keith Richards, Henry Rollins stb.). Ezúton kívánunk nekik további sikeres évtizedeket – reméljük, még jó ideig nem esnek ki „Legendák” sorozatunk „élve” kategóriájából.


A kiadó munkatársai:


Kiadóvezető: Polyák Béla

Minden egyéb: Szilágyi Ágnes


Címünk és telefonszámunk:


1023 Budapest Ürömi u. 48.

Tel: 06 30 817 0253

cartaphilus@alexandra.hu


"N. B. Kéziratokat nem őrzünk meg, és nem küldünk vissza." Majdnem minden kiadó honlapján ezzel a figyelmeztetéssel igyekeznek elriasztani az önjelölt írózseniket attól, hogy zsengéiket elküldjék a szerkesztőségbe. Mi nem követjük példájukat. Mindössze azt szögezzük le, hogy csak a leendő Nobel-díjas írópalánták kéziratait olvassuk el.