Nincs engedélyezve a javascript.
Aldous Huxley
Aldous Huxley
ALDOUS LEONARD HUXLEY (1894. július 26 - 1963. november 22.) angol író, költő, színpadi szerző, esszéista. Jeles értelmiségi család sarjaként látta meg a napvilágot a gazdag Surrey grófságbeli Goldaming városkában. Oxfordban angol irodalom és nyelvészet szakon szerzett jeles diplomát. A korai regényei sikerének köszönhető anyagi függetlenség tette lehetővé, hogy a jó néhány évet belga felesége, Maria Nys társaságában európai utazásokkal töltsön, melyek benyomásait háromkötetnyi esszé és egy útirajz dokumentálja.
Első igazán jelentős regénye a Pont és Ellenpont (Point Counter Point, 1928, melynek elmélyülő társadalomkritikai és lélektani elemzéseivel Huxley feliratkozott a regényforma élvonalbeli megújítói sorába. Ennek az időszaknak terméke legismertebb műve, a Szép új világ (Brave New World, 1932) is. Fantasztikus szatírájában Huxley a képzeletbeli jövő rémképét festi meg az orosz Jevgenyij Zamjatyin megteremtette új műfaj, az ún. antiutópia eszközeivel. Bár a Szép új világ sok tekintetben az amerikai életforma gúnyrajzának is tekinthető, Huxley 1937-ben az elkerülhetetlennek látszó világháború és a teljes vakság fenyegető réme elől a napsütötte Kaliforniában keresett menedéket.
Írói munkássága mellett Huxley a tudományos haladás, a béke és a humánum tettrekész követeként nemcsak előadásaival, televíziós és rádióbeli szerepléseivel, de gyakorlati cselekedeteivel (például zsidó származású gyermekek Amerikába menekítésével a háború alatt) is múlhatatlan érdemeket szerzett. 1963. november 22-én bekövetkezett halálának hírét szinte teljesen háttérben szorította a világ közvéleményét sokkoló híradás: ezen a napon lőtték le John Fitzgerald Kennedyt.

Kedvcsináló
/
Loudun ördögei
A vak Sámson
Majmok bombája